Skip to main content
solidpharma-nonpublic

Anna’s tip van de dag:

By april 9, 2024april 11th, 2024No Comments

Wat kan je doen als apotheker als er iemand in de apotheek komt met de klacht ‘slapeloosheid’?

Het is belangrijk om de ernst en de duur goed te bevragen. Dit zijn belangrijke pijlers in de behandeling van slapeloosheid.
Je moet peilen wat de patiënt bedoelt met ‘slapeloosheid’.
Want in de volksmond leidt men snel aan ‘slapeloosheid’. Soms slaap je gedurende een korte periode minder goed, of voel je je overdag wat slaperig, prikkelbaar of kun je je minder goed concentreren. Dat komt bij iedereen wel eens voor. Je lichaam kan dit gedurende een korte periode ook compenseren: je hebt dan ook meer diepe slaap bijvoorbeeld. Belangrijk is om de patiënt gerust te stellen en deze kortdurende slaapproblemen niet te problematiseren.

Leg uit aan de patiënt wat slapeloosheid is. We spreken van insomnia als je minstens driemaal per week slecht slaapt én als je daardoor overdag slecht functioneert (prikkelbaarheid, verminderde concentratie, moeheid,…). Slapen wekt na een bepaalde periode slecht slapen negatieve gevoelens uit, en het is belangrijk om die vicieuze cirkel te doorbreken. Sluit zeker medische onderliggende pathologieën, andere comorbiditeiten of middelengebruik uit. Want hier moet de oorzaak aangepakt worden.

Als er dan echt slapeloosheid vastgesteld is, dan is het belangrijk om de patiënt aan te moedigen om hulp te zoeken. Want de meeste mensen blijven er te lang mee zitten. Focus op het feit dat ze zelf ook dingen kunnen doen om het probleem aan te pakken. Een slaapdagboek bijhouden, kan de patiënt helpen om zijn probleem beter te begrijpen. Zelfreflectie is belangrijk. En kan ook gebruikt worden door de arts. Want de behandeling van slapeloosheid bestaat uit verschillende oplossingen. Slapeloosheid kan je niet oplossen met een quick fix, er zijn verschillende factoren die meespelen hierin. Dat maakt het zo moeilijk om te behandelen maar ook zo interessant. Supplementen zoals Pure Somnia kunnen hierin zeker een meerwaarde betekenen om uit die vicieuze cirkel te geraken. Belangrijk is om te zeggen tegen de patiënt dat dit supplement progressief werkt, en het maximale effect voelbaar is na 2 weken. Daarnaast is het ook belangrijk om het verband tussen slaap en stress aan te kaarten bij de patiënt. Slaap is gelinkt met het stresssysteem. Dit is essentieel voor onze overleving. Slapen betekent je kwetsbaar maken. Dus je moest vroeger op je hoede blijven voor de gevaarlijke dieren. Nu zijn de prikkels minder levensbedreigend, maar we hebben er veel meer. En de ene mens is daar gevoeliger voor dan de andere. En de ene mens kan ook sneller terugschakelen dan de andere. Belangrijk is om hierin inzicht te verwerven en daarmee rekening te houden. Maar het is natuurlijk nadelig als je prikkelgevoelig bent en een weinig flexibel systeem hebt in deze maatschappij.

Luister zeker ook eens naar de podcast van Pure Academy op over ‘mythes bij slapeloosheid’.
Dit kan helpen in de praktijk bij het begeleiden van patiënten met insomnia.

Beluister de podcast hier

Leave a Reply