solidpharma-nonpublic

Anna’s tip van de dag:

By mei 30, 2024juni 5th, 2024No Comments

Meer en meer krijgt men de vraag in de apotheek of een supplement wel geschikt is voor vegetariërs en/of veganisten.

Even voor alle duidelijkheid:
Vegetariërs eten geen producten van gedode dieren, dus geen vlees en geen vis.
Er zijn wel wat subcategorieën in deze grote groep: lacto-vegetariërs eten zuivelproducten, ovo-vegetariërs eten eieren of lacto-ovo-vegetariërs eten eieren en zuivelproducten.
Meestal behoren vegetariërs tot deze laatste categorie. Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis. Dit noemt men pescotariër.
Veganisten gaan nog een stap verder: zij vermijden niet alleen vlees en vis, maar ook dierlijke bijproducten zoals honing, kaas, melk en eieren.
Flexitariërs eten niet elke dag vlees. Minder vlees eten en meer plantaardige producten op het menu zetten, geeft een positief effect op de gezondheid en is ook beter voor het milieu.


Waarop moet ik letten bij het adviseren van producten aan vegetariërs en veganisten?

  1. Oorsprong van vitamine D:
  • Vitamine D2: afkomstig van paddenstoelen en schimmels.
    Vitamine D2 heeft dezelfde eigenschappen als cholecalciferol en wordt in het lichaam omgezet tot ercalcitriol. Vitamine D3 heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2 doordat vitamine D3 een sterkere bindingsaffiniteit kent met de receptoren en omdat vitamine D3 het 25-OH vitamine D gehalte in het bloed sterker doet stijgen.
    Vitamine D2 is ook minder stabiel in supplementen.
  • Vitamine D3 of cholecalciferol: zit in voeding zoals vette vis, vlees, eieren, kaas, lever, roomboter en wordt aangemaakt in de huid onder invloed van licht. Meestal is vitamine D3 in supplementen afkomstig van schapenwolvet. Door de wol te koken smelt het wolvet. Door UV-bestraling van de cholesterolachtige stoffen resulteert het in vitamine D3. Deze supplementen kunnen gebruikt worden door vegetariërs, maar niet door veganisten. Vitamine D3 kan ook geproduceerd worden uit korstmos (veganistisch), gewonnen door extractie en zuivering van de vitamine uit die korstmossen. Deze vitamine D3 is vegan.
  1. Niet actieve bestanddelen kunnen ook soms van dierlijke afkomst zijn zoals bijvoorbeeld magnesiumstearaat.
  2. Capsules kunnen gemaakt zijn van gelatine. Vegecapsules bestaan meestal uit HPMC, hydroxypropylmethylcellulose.


Welke voedingsstoffen vragen de nodige aandacht bij deze doelgroep?
Hoe meer voedingsgroepen je schrapt van je menu, hoe meer kans je loopt op tekorten. Want er zitten ook wel essentiële voedzame nutriënten in deze dierlijke producten, die we niet altijd (volledig) uit plantaardige bronnen halen of opnemen. Voedingsstoffen die de nodige aandacht vragen bij een plantaardig dieet omwille van beperkte inname of moeilijkere opname zijn omega 3 vetzuren (EPA en DHA), vitamine D, calcium, vitamine B12, ijzer, zink en jood.

In 2021 werd daarom een advies uitgebracht door de Hoge GezondheidsRaad (HGR) om wat helderheid te scheppen rond vegetarische en plantaardige voeding.

Lees hier het advies van de Hoge GezondheidsRaad (HGR) omtrent vegetarische voeding.