Skip to main content
solidpharma-nonpublic

Ingrediënt onder de loep: Fyto-extracten propolis en vlierbes

By maart 20, 2024No Comments

Indien u werkt met extracten in de apotheek, probeer dan altijd te werken met gestandaardiseerde extracten. Op die manier weet men zeker dat de actieve bestanddelen altijd dezelfde zijn, onafhankelijk van tijdstip, seizoen, plaats, batch en producent. Met andere woorden gestandaardiseerde extracten staan garant voor kwaliteit en veiligheid.

Propolis is in Pure Immuni gestandaardiseerd op 12% galangin.


Wat is Propolis?
Propolis is synoniem voor bijenlijm en staat in de volksmond gekend als ‘natuurlijk antibioticum’. Het lipofiele materiaal ontstaat door speeksel van bijen te mengen met hars, bijenwas en stuifmeel. Het wordt in de natuur gebruikt als afdichtmiddel van openingen in de bijenkorf (Grieks: ‘bij de ingang van de stad’). De kleur varieert van geelgroen tot rood en tot donkerbruin.

Adviezen inname propolis
Er bestaat geen vaste dosering: er bestaan studies bij mensen tot 800mg extract per dag (maximaal 8-10mg/kg/dag verdeeld in 2-3 dosissen met 0.8-0.9 mg/kg/dag galangin). De biologische beschikbaarheid verbetert door spreiding van innamemomenten.

Werking propolis
Propolis heeft antioxiderende, anti-inflammatoire, antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen.

Invloed op het pathogeen
er is minder kans om binnen te dringen in het menselijk lichaam door inhibitie van enzymes en proteïnen, replicatieremming van het pathogeen en het negatief beïnvloeden van metabole processen zoals energieproductie van het pathogeen.

Invloed op de gastheer
upregulatie van het immuniteitssysteem (verhoogde lytische activiteit van natural killer cellen en verhoogde productie van antilichamen), ondersteunen van een optimale darmmicrobioom en modulatie van de ontstekingsreactie.

Actief bestanddeel
Over het algemeen bestaat ruwe propolis uit ongeveer 50% harsen, 30% wassen, 10% essentiële oliën, 5% stuifmeel en 5% uit andere organische verbindingen. Propolis bestaat uit heel wat actieve bestanddelen. Men heeft meer dan 300 afzonderlijke verbindingen gevonden zoals flavonoïden, aromatische zuren, terpenoïden, eiwitten, suikers, vitamines en mineralen. De exacte samenstelling kan afhangen van de locatie, plantenbronnen, bijensoorten en tijdstip van de verzameling. Ook de extractiemethode bepaalt mede de samenstelling. Maar zeer weinig verschillende propolistypen zijn verschillend in hun belangrijkste bioactieve bestanddelen namelijk flavonoïden. Het extract is meestal gestandaardiseerd op een bioflavonoïde, flavonol namelijk galangin.

Neveneffecten
Klinisch onderzoek meldt dat propolis goed verdragen wordt en niet toxisch is.
Er is geen wetenschappelijke evidentie voor onveiligheid voor inname tijdens zwangerschap.


Vlierbessen in Pure Immuni zijn gestandaardiseerd op 22% polyfenolen waarvan 15% anthocyanidines.


Wat is de zwarte vlier?
De zwarte vlier, Sambucus nigra L. is een struik van 3 tot 8 m hoog. Het maakt deel uit van de familie Adoxaceae (Caprifoliaceae) en is te vinden in Europa, Noord-Afrika, Azië en Amerika. Het omvat 20 tot 30 variëteiten en groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen met voorkeur voor alkalische bodems.
Bladeren, wortelen en stengels worden niet gebruikt omwille van aanwezigheid van giftige cyanogene glycoside ‘sambunigrine’. Enkel bessen en bloemen worden gebruikt in supplementen.

Werking vlier
Vlierbes kent een ontstekingsremmende, anti-oxidatieve, antivirale, antibacteriële en immuunversterkende werking.

Inflammatoire modulerende activiteit is te danken aan de remming van stikstofmonoxide, uitgescheiden door macrofagen en dendritische cellen. Er is geen bewijs van overstimulatie van het immuunsysteem.

Vlierbessen hebben ook effect op ontstekingsmarkers in het bloed.

Vlierbessen kunnen niet het risico op het ontwikkelen van een verkoudheid verminderen, maar wel de duur en ernst van een verkoudheid en influenza.

Anthocyanidines kunnen zich hechten aan (en ineffectief maken) virale glycoproteïnen die virussen in staat stellen gastheercellen binnen te dringen, waardoor ze mogelijk een remmend effect hebben op virale infecties. Naast deze directe actie op virussen, kunnen vlierbessen een effect hebben op het immuunsysteem via cytokines. Er zijn aanwijzingen dat vlierbessen de productie van inflammatoire cytokines (d.w.z. TNF-alfa, interleukines) verhogen, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat de cytokineproductie is afgenomen. Vandaar hun rol in modulatie van het immuunsysteem.

Actief bestanddeel
Er zijn veel actieve bestanddelen in vlierbes afhankelijk van variëteit, locatie, rijpingsfase en klimatologische omstandigheden: anthocyanidines, flavonen, flavonolen, fenolzuren, organische zuren, polysacchariden, lectines (Sambucus nigra Agglutinin of  afgekort SNA), RIP’s (ribosoom inactiverende proteïnes), vitamines en mineralen. Vlierbesextract wordt meestal gestandaardiseerd op totaal polyfenolen waarvan een deel anthocyanidines.

Adviezen inname
Vlierbesextracten kunnen tot 1200 mg per dag ingenomen worden tijdens een korte duur.
De aanbevolen dosering bij chronisch gebruik om immuniteit te ondersteunen is 150-300 mg per dag.

Neveneffecten
Sambucus nigra is veilig in gebruik (bessen en bloemen) en kent geen contra-indicaties.
Er is geen wetenschappelijke evidentie voor onveiligheid voor inname tijdens zwangerschap.

Leave a Reply